YENİ YASA SONRASI SAĞLIKÇILARA ŞİDDET UYGULAYANLARI NELER BEKLİYOR?
23 Nisan 2020, Perşembe

YENİ YASA SONRASI SAĞLIKÇILARA ŞİDDET UYGULAYANLARI 
NELER BEKLİYOR?
  TBMM’de temsil edilen tüm siyasi partilerin oybirliği ile 15 Nisan 2020 tarihinde kabul edilen ve kamuoyunda “SAĞLIKTA ŞİDDET YASASI” olarak bilinen düzenlemeler kapsamında sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanları yeni cezalar bekliyor. Sağlık-Sen 1 No’lu  Hukuk Müşaviri Avukat Abdullah Polat bu konuda değerlendirmelerde bulundu. 
 Av. Abdullah Polat’ın Değerlendirmeleri;
Kanun maddesinin detayları ile inceleyecek olursak; öncelikle bu kanun kapsamı kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personele karşı görevleri sebebiyle işlenen kasten yaralama, tehdit, hakaret, görevi yaptırmamak için direnme suçlarına karşı hukuki olarak verilecek cezanın caydırıcılığını artırarak Sağlıkta Şiddet oranın azaltılması hedeflenmiştir.  Burada ki caydırıcılık kelimesini özellikle kullanmamızın sebebi ise bu Kanun maddesi ile birlikte işlenen suça istinaden ceza yaptırımın ciddi mana da arttığını görüyoruz. 
Kanun kapsamı öncesinde kasten yaralama, tehdit, hakaret, görevi yaptırmamak için direnme suçlarına karşı karar makamı sadece “Kamu Görevlisine Karşı İşlenen Suç” olması münasebetiyle yarı oranının da artırırken artık bunun üzerine Kamu Görevlisinin Sağlık Personeli olması durumunda “yarı oranın da” bir kez daha ceza artırımına gidecektir. Örneğin, şiddet sonucu yapılan yargılamada temel ceza 2 yıl olarak belirlenir ise sağlık personeli ve yardımcı sağlık personeline karşı görevi nedeniyle işlenmiş olduğundan yarı oranında arttırılarak temel cezaya 1 yıl eklenecektir. Böylece Kamu görevi nedeniyle işlendiği göz önüne alınarak ikinci kez yarı oranında arttırılarak 1 yıl daha eklenecek ve böylece ceza  4 yıl hapis cezası olarak belirlenecektir. Bu durum da kişinin cezaevin de hapis yatması kuvvetle muhtemel olacaktır.  
Kaldı ki görünen ve daha önceki yaşadığımız tecrübeler Sağlıkta Şiddet davalarında sadece tek bir suç ile dava açılmadığını bilmekteyiz. Sağlık personelini darp eden biri aynı zamanda bu fiili işlerken sağlık personeline hakaret, tehdit ve görevi yaptırmamak için direnme suçlarını da birlikte işleyip birden çok suçlardan dolayı yargılanmasının yapıldığı defalarca karşılaştığımız durumdur. Evveliyatında bu suçları işleyenler ifade verdikten sonra ellerini kollarını sallayarak çıkarken bu tarihten sonra bu durum pekte mümkün olamayacaktır. Zira verdiğimiz örnekte sadece kasten yaralama suçundan dolayı 48 ay hapis cezası alan kişi aynı zaman da hakaret, tehdit ve görevi yaptırmamak için direnme suçlarından da yargılanan birinin cezası her bir suçtan ayrı ayrı yargılanıp tüm suçlardan cezalar yarı oranda artırılarak toplam ceza verilecektir. 
Yukarıda ki örneğimiz ile devam edecek olursak; 48 ay ceza alan kişi, kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret suçunun işlenmesi halinde cezanın alt sınırının bir yıldan az olamayacağı için bunun üzerine yarı oran artırıldığı takdirde 18 ay hapis cezası, tehdit suçundan yine alt sınırdan ceza alan kişi yarı oranda artırımla 9 ay hapis cezası, görevi yaptırmamak için direnme suçundan alt sınırdan ceza alan kişi yarı oranda artırılarak 9 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verilecektir. Bu durumda kişinin toplam cezası ise 7 yıl gibi bir hapis cezası ile karşı karşıya kalması kuvvetle muhtemel olacaktır. Hal böyle olunca da bundan sonra ki süreçte sağlık personelimize karşı şiddete başvuran kişi veya kişilerin tutuklu yargılanma ihtimali de bulunmaktadır. Ayrıca kanun maddesine eklenen hüküm gereği ceza ertelenememesi de yine ceza yaptırımı açısından ve infaz hukukun uygulanması açısından oldukça caydırıcı olduğunu da unutmamak gerekir. 
Özellikle bu zor süreçte kendi sağlığını ve hatta ailesinin sağlığını geri plana atıp bizler için 7/24 çalışan sağlık personellerimiz için bu düzenlemenin oldukça moral olduğunu düşünmekteyiz. Fedakârca görev yapan sağlık çalışanlarımıza karşı aziz milletimiz olarak vefa borcumuz olduğunu unutmamız gerektiğini hatırlatırım.
Saygılarımla…
 Av. Abdullah POLAT
Sağlık-Sen 1 Nolu Şubesi
Hukuk Müşaviri

PAYLAŞ :